Art Pluriverse
Banner-Christos Kotsinis-Markos Karellas-Biennale of Western Balkans2020

Art Pluriverse

A Community Science Series 1st edition – Textile Month

Τον Δεκέμβριο του 2020 πραγματοποιήθηκε σε ψηφιακή μορφή το ετήσιο community science πρόγραμμα της Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων[1], Art Pluriverse, συνδέοντας την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, την τέχνη και την ανοιχτή γνώση.

(περισσότερα…)

Ηλιοτροπίζοντες θεατές
Λεπτομέρεια έργου "Ηλίανθοι", Γεώργιος Μέριανος

Ηλιοτροπίζοντες θεατές

Ποια μυστικά για τη τέχνη και τη ζωή αποκαλύπτει άραγε μια «νεκρή φύση»; Θα μπορούσαμε ίσως να πούμε, ότι πρόκειται για ένα είδος τέχνης τόσο συνδεδεμένο με το παρελθόν και με εμβληματικές φιγούρες της ιστορίας της τέχνης, ώστε να φτάνουμε σε σημείο να επιβεβαιώνουμε το όνομά του και να το καθιστούμε νεκρό δια της απουσίας του βλέμματός μας στο παρόν του. Ας κάνουμε λοιπόν μια προσπάθεια, με αφορμή τη συμμετοχή του εικαστικού Γιώργου Μέριανου στη 4η Διεθνή Μπιενάλε Ακουαρέλας στα Τίρανα, να επαναπροσεγγίσουμε το είδος αυτό της τέχνης δίχως να αγνοούμε τις σύγχρονες δημιουργίες.

(περισσότερα…)

Ένα “δείπνο” με το αναπόφευκτο

Η ποίηση της Δάφνη Νικήτα (1) μεταδίδει μια ανανεωτική αύρα, ενώ οι εικόνες της μας συνδέουν απευθείας με το Ασυνείδητο. «Μια διάφανη/μεμβράνη/με καλύπτει/από πάνω μέχρι κάτω/στα χέρια μου κρατώ/ένα παράθυρο» ομολογεί στο ποίημά της, Παράθυρο.
«Το Μπλε Δείπνο» (2) της, εν μέσω πανδημίας, μας εγκαλεί σε ένα «δείπνο» με το αναπόφευκτο. «Το Μπλε/ αυτό απέναντι/ το ξέρω/ θα με καταπιεί/ ολόκληρη» αναφέρει στο ομώνυμο ποίημα. Η ποιήτρια με την πηγαία και αυτόματη γραφή αφοπλίζει με τον τρόπο που πρωταγωνιστεί η απώλεια σε αυτό το βιβλίο της. (περισσότερα…)

Ο Σεφέρης και οι εικαστικές τέχνες
"Blossoming almond tree", Vincent van Gogh

Ο Σεφέρης και οι εικαστικές τέχνες

«Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια.»
Μότο για ένα ηλιακό ρολόι στη Σκαρδαμούλα, Τετράδιο Γυμνασμάτων Β’

Η έκθεση «Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια. Ο Γιώργος Σεφέρης και η ποίησή του μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία» πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη για το διάστημα 3 Νοεμβρίου 2017-21 Ιανουαρίου 2018 σε επιμέλεια Τ. Μαυρωτά (1) . Η εν λόγω έκθεση αποτελούσε έναν ακόμη κρίκο αλυσίδας σε μια ήδη καθιερωμένη πρακτική, εφόσον το Ίδρυμα είχε ήδη φιλοξενήσει ανάλογες αφιερωματικές εκθέσεις για τους Κωνσταντίνο Καβάφη και Οδυσσέα Ελύτη (2). Σημείο σύγκλισης και των τριών εκθέσεων ήταν η συνύπαρξη του ποιητικού λόγου με τις εικαστικές τέχνες (3). (περισσότερα…)

Οικοσύστημα Καραντίνας

Γνώρισα τον Λουκά, τον Βασίλη και την Κλεοπάτρα στο πλαίσιο των Open Studios 2020, έναν θεσμό που ξεκίνησε τέσσερα χρόνια πριν με πρωτοβουλία των φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και επιτρέπει σε όλους μια περιήγηση στον πιο προσωπικό χώρο ενός καλλιτέχνη, στο εργαστήριό του. Τα παιδιά άνοιξαν λοιπόν τις πόρτες των εργαστηρίων τους και χαίρομαι πολύ που το έκαναν, καθώς κάποιες μέρες αργότερα έκλεισαν οι πόρτες όλων μας και εμείς βρεθήκαμε πίσω από αυτές. Σε καραντίνα.

(περισσότερα…)

Ζωγραφίζοντας Κινούμενες Εικόνες

Πώς κατορθώνουν οι εικόνες να μας λένε μια ιστορία; Πώς η συμπυκνωμένη αφηγηματική πραγματικότητα μιας εικόνας μπορεί να μεταφράζεται και ποιες συνδέσεις, μνήμες, γνώσεις ανακαλεί; Υπάρχουν ιδέες και σκέψεις που εκφράζονται μέσα από τις εικόνες; (περισσότερα…)